Haberler

2016 YILI GIDA GÜVENLİĞİ EYLEM KURULU TOPLANTISI YAPILDI

Gıda Güvenliği Eylem Kurulu 2016 yıl sonu toplantısı Antalya Vali Yardımcısı Ekrem Büyükata başkanlığında yapıldı. Toplantıya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Gökhan Karaca ile kurul üyeleri katıldı.

2016 yılında gerçekleştirilen gıda güvenilirliğine yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren İl Müdür Yardımcısı Gökhan Karaca, kurulun 10 yılda 50 toplantı yapıldığını ve 225 karara imza atıldığını kaydetti.

Gıda denetim çalışmalarının geçen yıllara oranla arttığını belirten Karaca, 2016 yılında 34 bin 775 denetim yapıldığını ve toplam 2 bin 609 cezai işlem uygulandığını belirtti.

Karaca, Alo Gıda Hattına ise 2016 yılı itibariyle 2 bin 764 çağrı geldiğini ve 145 tane idari para cezası uygulandığını söyledi.

Hasat öncesi, hasat sonrası ve ihracat denetimleri

Pestisit kalıntısı ile ilgili yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aktaran Karaca, 2016 yılında hasat öncesi, hasat sonrası ve ihracat olmak üzere toplam 3 bin 780 denetim yapıldığını belirtti.

Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesine katkıda bulunmak amacıyla uygulanan Okul Sütü ve Kuru Üzüm Kampanyasına değinen Karaca, 2016 yılında 19 ilçedeki anaokulu ve ilkokullarda okuyan 167 bin 54 öğrenciye 7 milyon 405 bin 600 adet süt dağıtımı yapıldığını söyledi.

Alkollü içki denetimlerinde başarı

Alkollü içki denetimleri ile ilgili olarak 6 bin 372 denetim yapıldığını belirten Karaca, denetimler neticesinde el konulan ürün olmadığını ve bu konudaki denetimlerin amacına ulaştığını göstermektedir.

Beyaz Bayrak alan 3 işletmeye ödülleri verildi

Gıda güvenilirliğini en üst düzeyde sağlayarak Beyaz Bayrak Gıda Güvenliği Ödülü almaya hak kazanan  Antalya Final Okulları, Pidem Özdilek ve Pidem Migros Şubelerinin ödülleri, Vali Yardımcısı Ekrem Büyükata ve İl Müdür Yardımcısı Gökhan Karaca tarafından takdim edildi.

Toplantı kurul üyelerinin görüş ve önerileri ile sona erdi. 

 


 

ANTALYA İLİ GIDA GÜVENLİĞİ EYLEM KURULU TOPLANDI

Gıda Güvenliği Eylem Kurulu 50.  toplantısı Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu başkanlığında yapıldı. Toplantıya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı ile kurul üyeleri katıldı.

2015 yılında gıda güvenilirliğine yönelik gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren İl Müdürü Ahmet Dallı, kurulun 9 yılda 49 toplantı yaptığını ve 224 karara imza attığını kaydetti.

Gıda denetim çalışmalarının geçen yıllara oranla arttığını belirten Dallı son beş yılda 88 bin gıda denetimi yapıldığını söyledi. Dallı, 2015 yılında 26 bin 331 denetim yapıldığını ve toplam 516 cezai işlem uygulandığını belirtti.

Dallı, Alo Gıda Hattına ise 2015 yılı itibariyle 3 bin 198 çağrı geldiğini ve hattın turizm potansiyeli yüksel olan Antalya’da turistlere de hizmet verebilmesi amacıyla çağrı merkezinde yabancı dil bilen personel istihdam edildiğini kaydetti.

Hasat öncesi, hasat sonrası ve ihracat denetimleri

Pestisit kalıntısı ile ilgili yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aktaran Dallı, 2015 yılında hasat öncesi, hasat sonrası ve ihracat olmak üzere toplam 6 bin 222 denetim yapıldığını belirtti.

Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesine katkıda bulunmak amacıyla uygulanan Okul Sütü ve Kuru Üzüm Kampanyasına değinen Dallı, 2015 yılında 19 ilçedeki anaokulu ve ilkokullarda okuyan 172 bin 684 öğrenciye 7 milyon 267 bin adet süt dağıtımı yapıldığını söyledi.

Alkollü içki denetimlerinde başarı

Alkollü içki denetimleri ile ilgili olarak 4 bin 278 denetim yapıldığını belirten Dallı, denetimler neticesinde el konulan ürün olmadığını ve bu konudaki denetimlerin amacına ulaştığını göstermektedir.

Beyaz Bayrak alan 4 işletmeye ödülleri verildi

Beyaz Bayrak Ödülü ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Dallı, “Bugüne kadar 75 işletmemiz Beyaz Bayrak Ödülü aldı. Ancak gerekli şartları devam ettirmeyen 18 işletmenin ödülleri iptal edildi. 2015 yılı itibariyle 57 işletmemiz Beyaz Bayrak Ödülüne sahip”

Gıda güvenilirliğini en üst düzeyde sağlayarak Beyaz Bayrak Ödülü almaya hak kazanan Side Sungate Hotel, Mary Palace Resort, Mardan Palace ve Özel Antalya Dünyagöz Hastanesi’ne Ödülleri Vali Yardımcısı Cevheroğlu ve İl Müdürü Dallı tarafından verildi.

Beyaz Bayrak alan işletmeleri kutlayan ve işletme sayısının artması gerektiğine işaret eden Vali Yardımcısı Cevheroğlu, bu noktada tüketicilerin Beyaz Bayraklı işletmeleri tercih etmesinin önemine ve işletmelerin de Beyaz Bayrak alabilmek için müracaatta bulunmaları gerektiğine dikkat çekti.

Toplantı kurul üyelerinin görüş ve önerileri ile sona erdi.

 


Gıda Güvenliği Eylem Kurulu 49.  Toplantısı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı başkanlığında kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Gıda güvenilirliğini sağlamaya yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren İl Müdürü Ahmet Dallı, kurulun 9 yılda 48 toplantı yaptığını ve 224 karara imza attığını kaydetti.

Gıda denetim çalışmaları kapsamında 2014 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 25 daha fazla denetim yapıldığını aktaran Dallı; "2014 yılında 21 bine yakın denetim gerçekleştirildi. Bu yılın ilk beş ayında 8 bin 700 denetim yapıldı. Denetimlerde alınan bin 152 numunenin 138 olumsuz çıktı ve idari para cezası uygulandı" dedi.

Alo 174 hattı turistlere de hizmet verecek

Alo Gıda Hattına bu yılın ilk beş ayı itibariyle bin 184 şikayet geldiğini belirten Dallı, hattın turizm potansiyeli yüksek olan Antalya'da turistlere de hizmet verebilmesi amacıyla kurulun 29 Nisan 2014 tarihinde aldığı karar doğrultusunda çağrı merkezinde yabancı dil bilen personel istihdam edildiğini kaydetti. Dallı, konu ile ilgili turistlerin bilgilendirilmesi amacıyla Alo 174 afişlerinin İngilizce versiyonlarının hazırlandığını ve ilgili yerlere asılarak turistlerin bilgilendirileceğini söyledi.

Okul kantinlerindeki gıda güvenilirliğinin önemine işaret eden Dallı, "Yılda iki kez olmak üzere okul kantinlerimizi denetliyoruz. Kantin çalışanlarının eğitimi ile kantinlerdeki düzelme ve satışa sunulan gıdalarla ilgili önemli aşamalar kaydedildi. Milli Eğitim Bakanlığımızda bu alanlarla ilgili standartlar belirledi. Biz de Sağlık Bakanlığı ile çocukların sağlığını olumsuz etkileyecek cips gibi ürünlerin satışını düzenledik. Bu yıl kantinlere yönelik 504 denetim gerçekleştirdik" dedi.

Yiyecek ve içecek sektörünün tamamı bizim kontrolümüz altında

Antalya'nın turizme hizmet veren en önemli illerden biri olduğuna dikkat çeken Dallı şöyle devam etti;  "Bu sektörü özel olarak değerlendiriyoruz. İlimize gelen misafirlerimizin, turistlerin ilimizde geçirdikleri memnuniyetini arttırmak amacıyla numune planlaması ve denetim ekipleri ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Şikayet hariç olmak üzere yılda en az iki denetim yapmaktayız. Yılsonu itibariyle 2 bin üzerinde denetim yapmayı planlıyoruz. Yiyecek ve içecek sektörünün tamamı bizim kontrolümüz altında. Alkollü içecekler de gıda güvenilirliğinin teminatı bakımından önemli. Denetim çalışmalarımız devam ediyor.2015 itibariyle bin 57 denetim yapıldı. Turizm sezonu ile ağırlık kazanacak denetimlerimiz. Bu denetimler neticesinde uygun olmayan ürünler imha edilmekte. Emniyet ve Jandarma ile de birlikte hareket ederek denetimlerimizi yürütüyoruz".

Kalıntı oranında AB'den daha iyiyiz

Antalya'nın Türkiye'nin yaş meyve sebze üretiminin yüzde 11'ini, yaş meyve sebze ihracatının yüzde 22'sini karşıladığına işaret eden Dallı, "İç pazarın ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayan ilimizde pestisit denetimleri de bizler için son derece önemli. Gerek yurt içi gerek ihracata konu ürünlerle ilgili hasat öncesi ve sonrası denetimlerimize devam ediyoruz. Bu kapsamda alınan numuneler neticesinde kalıntı seviyesinin yüzde 1 düzeyinde olduğunu görmekteyiz. Bu oran yüzde 3 olan Avrupa Birliği değerinden aşağıda bir değer. Ürünlerimizin kalıntı yönünden kalitesini sağlamış bulunmaktayız" diye konuştu.

Okul Sütü ve Kuru Üzüm Kampanyası ile sağlıklı nesiller

İl Müdürlüğü'nün gıda ile ilgili çeşitli faaliyetlere de katıldığını belirten Dallı, bu kapsamda gıda fuarı ve dünya süt günü ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Okul sütü programının uygulanmaya devam ettiğini belirten Dallı, geçtiğimiz günlerde başlayan ve ilkokulda okuyan öğrencilere dağıtımı yapılarak yürütülecek kuru üzüm kampanyası ile ilgili de çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlamanın ve üreticilere destek olmanın hedeflendiğini aktardı.

Sektöre yönelik düzenlenen eğitimlerin de sürdürüldüğünü kaydeden Dallı 42 toplantı ile bin 255 katılımcıya eğitim verildiğini söyledi.

Beyaz Bayrak bir prestij ödülü

Beyaz bayrak ödülü ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Dallı, "Bu bir prestij ödülü. Bu güne kadar 271 işletme müracaat etti. Beyaz bayrak alan işletme sayımız 71 ancak bu ödülü almış olmak yetmiyor. Bu bayrağın dalgalanabilmesi için gerekli koşulların devamlılığı esas. Bu güne kadar 17 işletmenin de ödülü iptal edildi. Mevcut bayraklı işletme sayısı 54. Bu işletmeleri tebrik ediyorum. Bu ödül işletmelerimize prestij sağlamakta."

3 işletmeye daha ödül

Gıda güvenilirliğini en üst düzeyde sağlayarak beyaz bayrak ödülü almaya hak kazanan Belek bölgesi otellerinden Bellis Deluxe, Gloria Sports Arena ve Gloria Golf Resort otele ödülleri takdim eden il Müdürü Dallı işletmeleri göstermiş oldukları hassasiyet nedeniyle tebrik etti.

Erken Uyarı Sistemi

Toplantıda Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Şube Müdürlüğü'nden Nagihan Mutlu Yılmaz tarafından Erken Uyarı Sistemi ve Gıda Zehirlenmesi İhbarları ile ilgili bilgi verdi. Sistemin işleyişi hakkında bilgi aktaran Yılmaz, asıl önemli olan hususun sorunun tespit edilmesi ve olası bir salgın ya da geniş kitlelerin etkilenmesinin önüne geçilmesi olduğunu vurguladı.

Gıda Zehirlenmeleri

Gıda kaynaklı enfeksiyon ve zehirlenmeler ile ilgili sunumu ile kurul üyelerine bilgilendirmede bulunan Gıda Ve Yem Şube Müdürlüğünde görevli Gıda Kontrol Görevlisi Baran Arslan, olası bir zehirlenme ihbarında yasal olarak takip edilen süreç, işletmelere mevzuat çerçevesinde uygulanan yaptırımlar hakkında bilgi verdi.

 

 


27 Ocak 2015 Toplantısı

Antalya İli Gıda Güvenliği Eylem Kurulu, 27.01.2015 Salı günü saat 14:00'da İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde toplandı.

Toplantıda İl Müdürü Ahmet DALLI, 2014 yılı gıda denetim faaliyetlerini kapsayan bir sunum yaparak 2014 yılının değerlendirmesini yaparak 2015 yılı hedefleri hakkında bilgi verdi.

Ayrıca toplantıda
-Başoğlu Balık Restaurant,
-Dondurma Dükkanı-Konyaaltı Şubesi,
-Köfteci Ramiz-Üçkapılar Şubesi'ne   Beyaz Bayrak Gıda Güvenliği Ödülleri törenle teslim  edildi.

 


16 EKİM GIDA GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ


Dünya Gıda Gününde Aile Çiftçiliği Konuşuldu

 

 

 

Dünya Gıda Günü kapsamında, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen panelde "Aile çiftçiliği; dünyayı besle, yeryüzünü önemse" teması ele alındı.

 

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen panele Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, AÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Feramuz Özdemir, AÜ Ziraat Fakültesi Prof.Dr.Hüseyin Göçmen, Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Orhan Özçatalbaş, tarım sektöründen kamu ve özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşundan yetkililer, Antalya'nın çeşitli bölgelerinden çiftçiler ile öğrenciler katıldı.

 

Cevheroğlu; Kışın yediğimiz sebzenin yüzde 70'ini tek başına Antalya üretiyor

 

Açılışta konuşan Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, dünyada büyük ve güçlü ülke olabilmek için eğitilmiş insan gücüne, yeterli doğal kaynaklara ve kendini doyurabilecek gıdaya sahip olmak gerektiğini söyledi. Bugün teknoloji üretiminde bir numara olan, refah seviyeleri yüksek fakat yeterli toprağa sahip bulunmayan ülkelerin bile tarım yapmak için her yolu denediğini anlatan Cevheroğlu, "Teknolojisiyle ön plana çıkan Güney Kore'de bile sera alanları büyük yer tutuyor" dedi.

 

Türkiye'nin tarım alanında son 10 yılda önemli mesafeler aldığını kaydeden Cevheroğlu, Antalya çiftçisinin bu başarıda pay sahibi olduğunu vurguladı. "Kışın yediğimiz sebzenin yüzde 70'ini tek başına Antalya üretiyor" diyen Cevheroğlu, aile çiftçiliğinin bundaki payının çok büyük olduğunu dile getirdi.

 

Dünya Gıda Günü hakkında bilgi veren İl Müdürü Ahmet Dallı; Gıda ve Tarım Örgütü FAO tarafından kuruluş günü olan 16 Ekim'in 1945 yılında Dünya Gıda Günü ilan edildiğini, Türkiye'de ise 1979 yılından beri kutlanmakta olduğunu kaydetti.

 

BM Genel Kurulunda 2014 yılının resmi olarak "Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı" olarak ilan edildiğini hatırlatan Dallı, Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı'nın amacının "açlık ve yoksullukla mücadelede gıda güvenliğinin ve beslenmenin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi, doğal kaynakların yönetilmesi, çevrenin korunması ve aile çiftçiliğinin önemine dikkati çekmek" olduğunu bildirdi.

 

Dallı; Dünyada 500 milyon üzerinde aile çiftçisi var

 

Bugün dünyada 500 milyonun üzerinde aile çiftçisi bulunduğunu bildiren Dallı, Türkiye'de tarımla uğraşan nüfusun yaklaşık yüzde 80'inin de aile çiftçisi olarak tanımlandığını kaydetti. Dallı, Antalya'da ise 152 bin aile çiftçisi olduğuna dikkati çekti.

 

"Aile Çiftçiliğinin Beslenmedeki Yeri"  başlığı ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Feramuz Özdemir de dünyada artan nüfusla gıda üretiminin de artması gerektiğine işaret ederek, "2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyar kişi olması bekleniyor. Bu, bugünkünden yüzde 40 daha fazla gıda üretmek gerektiği anlamına geliyor" diye konuştu.

 

Bugün dünyada 570 milyonun üzerinde tarım işletmesi bulunduğunu, bunların da yaklaşık yüzde 88'inin aile işletmesi olduğunu dile getiren Özdemir, aile işletmelerinin büyük çoğunluğunun 20 dekarın altında arazisi bulunduğunu ifade etti. Özdemir, aile çiftçiliğinin geleneksel gıda ürünlerinin devamı, dengeli beslenme, biyoçeşitlilik, sürdürülebilirlik ve sağlıklı nesillerin korunması açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

 

Özçatalbaş; Tarımsal nüfusu gençleştirmek için çalışmalara başlamalı 

"Aile Çiftçiliğinin Türkiye'deki Durumu ve Kadının Yeri" konusu ile panelde konuşan Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, ABD'de ve Avrupa'da aile işletmeciliğinin giderek yok olduğunu, Türkiye'de ise şu anda korkulacak bir durum bulunmadığını söyledi. Türkiye'deki yapıya değinen Özçatalbaş, 3 milyon tarım işletmesinin yüzde 88'inin aile işletmesi olduğunu, tarım alanlarının yüzde 12'sinde yaptıkları üretim ile gıda arzının yüzde 80'ini karşılayan aile çiftçiliğinin bu anlamda büyük iş başardığının altını çizdi.

 

AB ülkelerinde gençlerin kırsal alanda tutulmasına yönelik önemli teşvikler bulunduğunu vurgulayan Özçatalbaş, Türkiye'de de sürdürülebilirliği sağlamak ve yaşlanan tarımsal nüfusu gençleştirmek için çalışmalara başlaması gerektiğini anlattı.

 

Gıda ve Tarım Ödülleri

Panel, katılımcılardan gelen soruların ele alınmasıyla sürdü. Panelde ayrıca, Gıda Günü kapsamında bu yıl 3. kez verilen "Gıda ve Tarım Ödülleri" sahiplerini buldu.  İl Müdürü Ahmet Dallı ve diğer protokol üyeleri Manavgat Ziraat Odası Başkanlığı, Arif, Yazır, Yalnız ve Elmalı ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ile organik tarım üreticisi Hidayet İtaatlı ve Kilit Et Ürünleri A.Ş.'ye plaket takdim etti.


 

GIDA GÜVENLİĞİ EYLEM KURULU TOPLANDI

Antalya İli Gıda Güvenliği Eylem Kurulu, 30 Eylül 2014 tarihinde Vali Yardımcısı Halil Serdar CEVHEROĞLU’nun başkanlığında, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katılımı ile toplanmış ve 9 aylık gıda denetim çalışmalarını değerlendirmiştir. Gıda ve Yem Şube Müdürü Veysel ÇELİK, okul kantinleri denetim çalışmaları hakkında bilgi vermiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Araştırmacı Ülker ÇATAK ise kantin mevzuatı hakkında sunum yapmıştır. Halk Sağlığı Müdürlüğünden Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programları Şube Müdür Vekili Dr. Ayşe ÇAKIR ÇELİK ise obezite ile mücadele konusunda yapılan çalışmaları anlatmıştır.

Beyaz Bayrak Ailesi Büyüyor

Yıl sonuna kadar planlanan çalışmaların, teklif ve önerilerin görüşüldüğü toplantıda ayrıca, Beyaz Bayrak almaya hak kazanan REGNUM CARYA GOLF&SPA RESORT (Kadriye) ile ASKA LARA RESORT&SPA (Kundu)’ya, ödülleri Vali Yardımcısı Halil Serdar CEVHEROĞLU ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı tarafından verildi. Böylece Beyaz Bayrak Gıda Güvenliği ödülüne sahip turistik tesis sayısı 24’e, toplam işletme sayısı ise 52’ye yükseldi.  


TURİZMDE GIDA GÜVENLİĞİ KONUŞULDU…

Antalya İli Gıda Güvenliği Eylem Kurulu, 29 Nisan’da Vali Yardımcısı Recep Yüksel başkanlığında, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, turizm sektörü temsilcileri ve diğer kurul üyelerinin katılımıyla turizmde gıda güvenliği sorunlarını konuşmak üzere toplandı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet DALLI, kurumun gıda güvenliği çalışmaları hakkında bilgi vererek;  2013 yılında 16 binden fazla denetim yapıldığını, buna karşın verilen idari para cezasının 236 adet olduğunu söyledi. Dallı, cezai işlemi gerektiren hususlarda azalma olmasının, bilinçlenmenin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Turizmde lider konumda olan Antalya’da, alkol denetimlerinin de sıkı tutulmasının önemine değinen Dallı, yapılan eğitim çalışmaları ile de toplumda farkındalık oluşturduklarını vurguladı.

Turistik tesislerde İl ve İlçe Müdürlüklerince yapılan gıda denetimlerinde karşılaşılan aksaklıklardan bahseden Dallı, eğitimli personel istihdamının zorunlu hale getirilmesi ve turistik tesislerin derecelendirilmesinde gıda güvenliği kriterinin de ele alınması gibi bazı hususları gündeme getirdi.

Turistlerin memnuniyet duydukları konuların en başında gastronominin geldiğini söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanlarına özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Turistik tesislerde yaşanan sıkıntıların, aksaklıkların tanıtım faaliyetlerini olumsuz etkilediğini kaydeden Acar, gıda güvenliğinin kendileri için de birincil öncelik olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı İlknur Selçuk Köker Antalya’nın turizm potansiyeli ve yürütülen çalışmalar hakkında kurul üyelerini bilgilendirdi. Antalya’nın yılda yaklaşık 12 milyon turisti ağırladığını hatırlatan Köker, Antalya’nın Avrupa’da 3. en çok ziyaret edilen il olduğuna vurguladı.

Antalya’da Bakanlık ve Mahalli İdari onaylı 2 bin 289 tesis bulunduğunu ve Antalya’nın yatak kapasitesinin 600 bine yaklaştığını aktaran Köker, turistik tesislerde gıda güvenliğinin sağlanmasının turizmde kalite, güvenilirlik ve devamlılığın sağlanması açısından büyük önem taşıdığına işaret etti.

Beyaz Bayrak Ailesi Büyüyor

Turizmde gıda güvenliği sorunlarının çözüm yolları ile ilgili görüşlerin alınmasının ardından, Beyaz Bayrak almaya hak kazanan tesislere, ödülleri Vali Yardımcısı Recep Yüksel, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar ve  İl Müdür Yardımcısı İlknur Selçuk Köker tarafından verildi. Kaya Palaza Golf Resort, Belazur Resort & Spa, Crystal Sunset Luxury Resort & Spa, Crystal Waterworld Resort & Spa ile Crystal Tat Beach Golf Resort & Spa ödül almaya hak kazandı. Böylece Beyaz Bayrak Gıda Güvenliği ödülüne sahip turistik tesis sayısı 24’e, toplam işletme sayısı ise 52’ye yükseldi.

 


GIDA GÜVENLİĞİ EYLEM KURULU 45.KEZ TOPLANDI

Gıda Güvenliği Eylem Kurulu 2014 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi. Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, İl Müdür Yardımcısı Gökhan Karaca, Gıda ve Yem Şube Müdürü Veysel Çelik ile kurul üyeleri katıldı.

Kurulda 2013 yılının genel değerlendirilmesi yapılırken Beyaz Bayrak Ödülü almaya hak kazanan Kundu Bölgesinden Delphin İmperial ile Manavgat Kızılağaç Bölgesinden Silence Beach Resort’e ödülleri verildi. Delphin İmperial adına ödülü Kalite Müdürü İlknur Kuran alırken, Silence Beach Resort adına ödülü Kalite Müdürü Eren Tanyeri ve Mutfak Şefi Cihan Berber aldı. Otellerin ödülleri Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu ve İl Müdürü Ahmet Dallı verdi. Böylece Beyaz Bayrak Gıda Güvenliği Ödülü olan işletme sayısı 47’ye yükseldi.

Beyaz Bayrak bir garanti sembolü

Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu; “Gıda konusu son derece önemli. Yaşamak için gıda tüketmek zorundayız. Burada verdiğimiz kurumsal ödüller bu anlamda çok önemli. Bakanlığımızın bu konudaki uygulamaları son derece yerinde ve önemli. Yanlış yapanların ilanı toplum üzerinde son derece etkili olmakta. Ben de tüketim eğilimlerimi bu şekilde yönlendiriyorum. Zabıtaların eski adı çarşı ağasıdır. Gıda güvenliği konusunda onların da hassasiyetlerini bekliyorum. Antalya turizmde dünya markası. Bu ödülü alan otellerde ayrı bir kalite taşımakta. Ümit ediyorum ki tüketicilerde bu işletmelerimizi tercih ederler. Ben bu ödülü çok önemsiyorum. Bu, bizler için süreklilik arz eden bir garanti sembolü. İşletmelerimizi kutluyorum” diye konuştu.

Geçen yıla oranla yüzde 20 daha fazla denetim

Antalya’da gıda güvenliğini yönelik geçtiğimiz yıl yapılan çalışmaları değerlendiren Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı şunları söyledi; “Kurul bu güne kadar 8 yılda 44 toplantı yaparak 217 karara imza attı. Her yıl artan bir biçimde denetimler devam etmekte. 2013 yılında 16 bin 584 denetim yapıldı. Bu bir yıl önceki yıldan yüzde 20 daha fazla. 2013 yılında 2 bin 695 numune alındı ve 559 idari para cezası uygulandı.

ALO 174 hattını çok önemsiyoruz

Alo 174 hattına 2013 yılına kadar toplam 12 bin 364 şikayet geldiğini kaydeden Dallı; “Bu hat bizim için çok önemli. Mümkünse tüm tüketicilerin bunu kullanmasını talep ediyoruz. Bu kurul üyelerinin de kendi kurumlarında bunun tanıtımı yapmalarını rica ediyoruz. Çünkü en iyi denetçi tüketicidir” dedi. Okul kantinlerinde çalışanların tamamının eğitime alındığını hatırlatan Dallı kantinlerde eğitim almamış personelin çalışmamasının okul yönetimince kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

Numune programı geçen yılın üç katı olarak uygulanacak

Otel ve alkollü içki denetimleri hakkında bilgi veren Dallı; “Bir turizm kenti olması nedeniyle otel denetimleri çok önemli.  2013 yılında bin 247 denetim yapıldı. 57 numune olumsuz geldi. Geçtiğimiz yıl Bakanlıkça uygulanan numune alma programının da dışında numune aldık. Çünkü bu Antalya için yeterli değildi. Bakanlığımıza programın bize yeterli gelmediğini ilettik. Bu sene geçen senenin üç katı bir numune programı uygulayacağız. 2013 yılında bin 458 alkollü içki denetimi yapıldı. İçki satışı yapılan yerlerin de denetimi yapıldı. Ancak bu rakamın içinde bu denetimler yer almamakta” diye konuştu.

Pestisit kalıntı izleme

Antalya’nın yaş meyve sebze ihracatındaki önemine değinen Dallı; “Üretimde kullanılan kimyasal ilaçların hasat öncesi ve hasat sonrası analizleri yapılmakta. Hasat öncesi bir önceki yılla kıyasla 4 kat daha fazla numune alındı. Üründe kimyasal kalıntı varsa piyasaya girmesini engelliyoruz. Eğer tavsiye dışı bir ilaç ise imha ediyoruz. Eğer limit üstü ise hasat için gerekli sürenin beklenmesinin ardından hasata izin veriyoruz. Bunların tamamı gıda güvenliğini sağlamaya yönelik” dedi.

ÜDTS

Sahteciliği önlemek için uygulanacak Ürün Doğrulama ve Takip Sisteminin bu yıl içinde uygulamaya geçmesinin beklendiğini kaydeden Dallı; “Ürünle ilgili bilgiler bu sistemle görülebilecek. Tüketiciler ürünler ilgili bilgileri dilediği zaman bulabilecek. Belirlenen 9 ürün grubu için uygulanacak. Sahteciliği önlemek için yürürlüğe girecek bu uygulama. İleriki yıllarda daha da genişletilmesi amaçlanmakta. Bununla ilgili mevzuat hazır” diye konuştu. TAPDK satış belgeleri ile ilgili işlemlerin İl ve İlçe Müdürlüklerince yapılmaya başlandığını söyleyen Dallı; “İş yükümüzü arttırmasına rağmen bu bizim için  iyi bir adım. Alkollü içki denetimleri de bizde olduğu için olumlu bir gelişme”.

İşletmelerin yüzde 80’i kayıt ve onay belgesi aldı

Kayıt ve onay işlemleri ile ilgili bilgi veren Dallı; “Kayıt ve onay işlemleri ile ilgili süre uzatıldı. 31 Aralık 2014 tarihinde sona erecek. Ancak biz il genelinde yüzde 80 tamamladık. Üretim ve toplu tüketim yerlerinde 15 bin 792 işletmenin kayıt ve onay belgesi aldı. Gelir İdaresi Başkanlığından bununla ilgili bilgileri aldık. 90 işletme ise onay belgesi aldı. 145 bin adet büyükbaş hayvandan elde edilen sütün toplama merkezinden süt işleme tesislerine kadarki süreci takip etmek durumundayız. Süt toplama merkezlerimizde bu belgeyi almak zorunda Antalya’da 62 adet süt toplama merkezi var bu işletmelerden 36 adedi onay belgesini aldı” diye konuştu.

17 bin 759 kişiye eğitim

Yıl boyunca yapılan eğitim çalışmalarını değerlendiren Dallı şöyle devam etti; “2013 yılında hizmetiçi, tüketicilere yönelik ve sektöre yönelik eğitimler düzenlendi. Bu eğitimlerde 17 bin 759 kişiye eğitim verildi.2013 yılında 14 Gönüllü Gıda Müfettişliği kursu düzenlendi. 314 kişi gönlü gıda müfettişi olmaya hak kazandı”.

Taklit ve tağşişin çok önemli bir uygulama olduğunu kaydeden Dallı; “Bu uygulama tüketiciler tarafından olumlu karşılanmakta. Üreticiler de kendilerine çeki düzen vermekte. Toplam 126 marka ülke genelinde ifşa edildi. Son açıklamada Antalya’da ifşa edilen herhangi bir firma ve ürün olmadı” dedi.

Gıda güvenliğine yönelik hedeflerini aktaran Gıda ve Yem Şube Müdürü Veysel Çelik; “Üretici ve tüketici memnuniyetini esas alıyoruz. Denetimlerde mümkün olduğunca bilgi aktarmaya çalışıyoruz. Denetimlerdeki hedefimizde o işletmeye katkıda bulunmak. Oradaki riski en aza indirmek” diye konuştu.

Teomanpaşa Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kocababa tarafından hijyen eğitim faaliyetleri hakkında bilgi verilen toplantıda, ayrıca 8 Gönüllü Gıda Müfettişine de kimlik kartları teslim edildi.


ANTALYA GIDA GÜVENLİĞİ EYLEM KURULU 44. TOPLANTISI VE DÜNYA GIDA GÜNÜ KUTLAMALARI BİR ARADA YAPILDI

10 Ekim 2013 tarihinde saat 14:00’da Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda; Beyaz Bayrak Ödül Töreni ve Dünya Gıda Günü etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Dünya Gıda Günü ile ilgili olarak Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Feramuz Özdemirtarafından, “Beslenme ve Gıda Güvencesi için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri” konulu bir konferans verilmiştir.  

Toplantıda, Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu tarafından Beyaz Bayrak Gıda Güvenliği Ödülü alan Mc Donald’s (Konyaaltı ve Gazi Bulvarı Şubeleri), Dondurma Dükkanı (Atatürk Cad. ve Yeşilbahçe Şubeleri), Cakebox ve PizzaPizza MarkAntalya Şubesine ödülleri verilmiştir. Ayrıca, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla 2013 Gıda ve Tarım Ödülü’ne layık görülen 5 işletmeye ödülleri takdim edilmiştir. Bu yıl ikincisi düzenlenen Gıda ve Tarım Ödülleri kapsamında Rani Çifliği, Likya Şarapları, Durdaşlar, Meykon ve Akdeniz Dondurma ödüle layık görülmüştür.  

 


04.07.2013 Tarihli Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı.

BEYAZ BAYRAK TESCİLLENDİ, TANITIM FAALİYETLERİ BAŞLADI…

Antalya İli Gıda Güvenliği Eylem Kurulu 43.toplantısı Antalya Vali Yardımcısı Hakkı LOĞOĞLU başkanlığında kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Beyaz bayrak uygulamasının yaygınlaştırılması amacıyla hayata geçirilen tanıtım faaliyetlerinin lansmanı yapıldı.

Vali Yardımcısı Hakkı LOĞOĞLU açılış konuşmasında şunları söyledi; "Gıda Güvenliği konusunda Antalya’mızda eylem kurulu, gönüllü müfettişliği ve beyaz bayrak uygulamaları ile vatandaşımızı daha duyarlı hale getirmeye çalışıyoruz. Amacımız; bu işi ciddiyetle yürütmek ve Beyaz Bayrak Ödülü’nün ciddiyetini muhafaza etmektir.


BEYAZ BAYRAK TESCİLLENDİ, TANITIM FAALİYETLERİ BAŞLADI

Gıda ve Yem Şube Müdür V.  Abdi Türker Mart 2012 tarihinde başvurusu yapılan “Beyaz Bayrak Gıda Güvenliği” markasının Türkçe ve İngilizce olarak tescillendiğini söyledi. Bir önceki kurul toplantısında Beyaz Bayrak Gıda Güvenliği Ödülünün tanıtımı ve yaygınlaştırılması ile ilgili karar alındığını kaydeden Türker yapılan bir dizi çalışma neticesinde www.beyazbayrak.gov.tr isimli web sayfasının hizmete girdiğini, Facebook.com/bbgidaguvenligi adlı facebook ve @bbgidaguvenligi adlı twitter hesaplarının da kullanıma açıldığını kaydetti. Beyazbayrağın yaygınlaştırılması faaliyetleri kapsamında basılı materyaller hazırlandığınısöyleyen Türker bunların her türlü etkinlikte kullanılacağını ifade etti.

YENİ ÖDÜL ALAN 8 İŞLETME İLE BİRLİKTE SAYIMIZ 39 YÜKSELDİ
Beyaz Bayrak ödülü almaya hak kazanan işletmeler Paloma Renaıssance Resort & Spa / Beldibi, Ted Antalya Koleji / Muratpaşa, Özel Ofm Antalya Hastanesi / Kepez, Tart Cafe / Akdeniz Üni.Kampusü / Konyaaltı, Dıamond Hıll Resort Hotel / Alanya, Pizzapizza-5m Migros Şubesi / Fener Şubesi/Özdilek -Şubesi ödüllerini Antalya Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu ile İlMüdürü Ahmet Dallı’dan aldı. Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu işletmeleri göstermiş olduğu duyarlılık için kutladı.

 

Download Full Premium themes - Chech Here

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365.ro

            

Beyaz Bayrak Gıda Güvenliği Ödülü - Copyright 2013 - Tüm Hakları Saklıdır - Hosting & Tasarım Uygulama: İhsan Burak ÇAM